Από τη κρίση πανικού…στη Διαταραχή Πανικού

Στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα, η λέξη πανικός δηλώνει τον παράλογο και αδικαιολόγητο φόβου και προέρχεται από το θεό Πάνα (ο οποίος ήταν το θορυβοποιό στοιχείο της νύχτας στα βουνά και τις κοιλάδες). Με τις φασαρίες και τα πειράγματά του, τρόμαζε τους ανυποψίαστους περαστικούς.

Όλοι έχουμε την πιθανότητα να βιώσουμε ένα επεισόδιο Κρίσης Πανικού μία φορά στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν αλλεπάλληλα επεισόδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία και μερικές φορές εμφανίζονται την ώρα που είμαστε χαλαροί ή που κοιμόμαστε. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα επεισόδιο Κρίσης Πανικού, ανησυχούν πολύ έντονα για το επόμενο, καθώς τους τρομάζει η αίσθηση, ότι απειλούνται και ότι δε μπορούν να ξεφύγουν.

Συμπτώματα

Κρίση Πανικού είναι το αίσθημα έντονου φόβου ή δυσφορίας κατά την οποία τέσσερα (ή περισσότερα) από τα παρακάτω συμπτώματα αναπτύχθηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά:

 

 • Αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

 • Εφίδρωση

 • Τρεμούλα ή έντονος τρόμος

 • Αίσθημα δύσπνοιας ή πλακώματος στο στήθος

 • Αίσθημα πνιγμονής

 • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος

 • Ναυτία

 • Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας

 • Αποπραγματοποίηση (αισθήματα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απομάκρυνσης/αποστασιοποίησης από τον εαυτό)

 • Φόβος απώλειας ελέγχου ή τρέλας

 • Φόβος θανάτου

 • Παραισθησίες (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα)

 • Ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης

Η Διαταραχή Πανικού ανήκει στη κατηγορία των αγχωδών διαταραχών και χαρακτηρίζεται από την συχνή εμφάνιση κρίσεων πανικού. Με τον όρο διαταραχή εννοούμε ότι το άτομο εξαιτίας μιας κρίσης ή κάποιων κρίσεων αρχίζει να υποφέρει από αυτές μεν και να δυσλειτουργεί δε στη καθημερινότητά του. Η Διαταραχή Πανικού αφορά κυρίως τον έντονο φόβο για κάθε πιθανή εμφάνιση μιας κρίσης πανικού σε οποιοδήποτε μέρος ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Χωρίς θεραπεία, η διαταραχή πανικού μπορεί να έχει τις πολύ σοβαρές συνέπειες. Ο κίνδυνος για τη μη αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού είναι η έναρξη μιας φοβίας σε καταστάσεις και μέρη όπου έχουν συνδεθεί κατά το άτομο με μια κρίση πανικού. Η πιο συχνή φοβία, η αγοραφοβία -ο φόβος για την αγορά, δηλαδή για τα μέρη που έχουν κόσμο- είναι αυτή που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να απομονώσει το άτομο έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στη διεκπεραίωση της καθημερινότητας και αυτό επειδή θεωρεί λανθασμένα ότι με το να μείνει μέσα, μπορεί να αποφύγει όλες τις καταστάσεις που να προκαλέσουν μια κρίση, ή επειδή θεωρεί ότι έξω δεν θα είναι σε θέση να λάβει βοήθεια.
Η διαταραχή πανικού είναι καλά θεραπεύσιμη νόσος, με ποικίλη διαθέσιμη θεραπεία. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μια από αυτές, διαθέτει όλο το υπόβαθρο και όλες τις τεχνικές για να την αντιμετωπίσει κατάλληλα. Εστιάζει στο σύμπτωμα, παρέχει σημαντική ενημέρωση και ψυχοεκπαίδευση στη φύση της διαταραχής και εκπαιδεύει το άτομο στη διαχείριση της. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία, μπορούν να συνεχίσουν μια κανονική ζωή, παρόλο που περιστασιακά μπορεί να νοιώθουν μια μικρή αποφυγή ή ανησυχία για κάποιες καταστάσεις.

Κινηθείτε προληπτικά

 • Εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα της προσβολής πανικού. Θα σας ανακουφίσει αρκετά από το άγχος, αφού δεν θα φοβάστε ότι μπορεί να τρελαθείτε ή να πάθετε καρδιακή προσβολή.

 • Μάθετε να αποδέχεστε το άγχος αντί να το πολέματε. Παρατηρήστε το χωρίς κριτική για το αν είναι καλό ή κακό. Να θυμάστε ότι το άγχος είναι απλά μια αντίδραση. Η ύπαρξή σας είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό.

 • Αφιερώστε αρκετό χρόνο για χαλάρωση καθημερινά. Η ακόλουθη τεχνική αναπνοής, αν γίνεται τακτικά, θα σας βοηθήσει να είστε γενικά πιο χαλαροί και να έχετε λιγότερο στρες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα προσβολής πανικού. Κλείστε τα μάτια και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή μέχρι την κοιλιά. Εισπνέετε δυνατά και εκπνέετε σταθερά και αργά τον αέρα προς τα έξω σαν να φουσκώνετε ένα μπαλόνι (το σημαντικό είναι να δίνετε περισσότερο χρόνο στην εκπνοή απ’ ότι στην εισπνοή).

 • Μη διστάζετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Η διαταραχή πανικού και οι φοβίες θεραπεύονται και αξίζει να προσπαθήσετε για να αποκτήσετε μια φυσιολογική και χαρούμενη ζωή!

CATEGORIES

Ώρες Επισκέψεων

Week Days 9:00 – 9:00
Saturday 9:00 – 5:00


6987008467

OFFICE LOCATION

OUR VALUES

Σκοπος μας είναι η αποφόρτιση του συναισθήματος, η ανακούφιση και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και η πρόληψη υποτροπής. Ο ασθενής μαθαίνει να εντοπίζει τη πηγή των προβλημάτων του, να τα επιλύνει αλλά και εκπαιδεύεται στο πώς θα διαχειρίζεται καλύτερα τη ζωή του μετά τη λήξη της ψυχοθεραπείας. Έτσι, ο στόχος είναι η μη εξάρτηση του ασθενούς από τη συνεχή καθοδήγηση του θεραπευτή του.

Στη φιλοσοφία ενός ψυχοθεραπευτή, είτε παιδιών είτε ενηλίκων, ανήκουν έννοιες όπως η ειλικρίνεια απέναντι στον ασθενή, που συνάδει με τη σωστή ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα για το οποίο προσήλθε, ο σεβασμός στην ιδιοσυγκρασία και στις δυνατότητες του κάθε ατόμου για θεραπευτική αλλαγή καθώς και η εκμάθηση τεχνικών και μέσων διαχείρισης των συμπτωμάτων εφαρμόζοντας στην πραγματική ζωή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παιδιά

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Έφηβοι

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Ενήλικες

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Make An Appointment

Δεχόμαστε μόνο με ραντεβού.
Μπορείτε να αφήσετε το μήνημά σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Εναλλακτικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987008467