Κατάθλιψη

Βοηθήστε τον εαυτό σας να διώξει τη κατάθλιψη!

Με βασικό χαρακτηριστικό της ως προς τη φύση της- το αίσθημα απώλειας ευχαρίστησης και χαράς- η κατάθλιψη πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που ‘ρουφάει’ αργά και αποτελεσματικά την ενέργεια του ατόμου. Ξεκινώντας με λίγο άγχος για τα καθημερινά προβλήματα, στη πορεία της με απόγνωση και απελπισία ως προς την επίλυση τους, καταλήγει τις περισσότερες φορές σε ένα ανυπόφορο αίσθημα κενού και μοναξιάς, όπου η αδιαθεσία και η απώλεια της χαράς και του γέλιου πλέον είναι το καθημερινό σύμπτωμα των ατόμων με κατάθλιψη. Άνθρωποι σκυθρωποί, μονίμως σκεπτικοί, κουρασμένοι στην όψη τους, βαριοί στις κινήσεις τους και στη σκέψη τους προσπαθούν να βρουν απεγνωσμένα ένα λόγο να χαρούν.

Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη πάθηση, καθώς μπορεί να έχει σύνθετη βάση, βιολογική ή κοινωνική. Σε κάθε περίπτωση και επειδή μπορεί να επιβαρύνει καταλυτικά τη ζωή των ασθενών επιβάλλεται η αντιμετώπισή της. Ποιες είναι, όμως, οι ενδείξεις για κατάθλιψη και ποια είναι η θεραπεία;

Η κατάθλιψη, δεν εμφανίζεται σ’ όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές, άλλοι μεμψιμοιρούν και γκρινιάζουν διαρκώς, άλλοι παραπονιούνται για πλήθος σωματικών ενοχλημάτων.

Ο ασθενής αισθάνεται θλιμμένος, στενοχωρημένος, άκεφος, απογοητευμένος. Ο ψυχικός αυτός πόνος είναι βαρύτερος από οποιονδήποτε άλλο σωματικό. Το άτομο συγκινείται εύκολα, αναλύεται σε λυγμούς με ασήμαντα ερεθίσματα (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση). Άλλες φορές, όμως, η λύπη που τον καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί. «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω», αναφέρει. Δραστηριότητες, ασχολίες, ενδιαφέροντα με τα οποία χαιρόταν στο παρελθόν και τα απολάμβανε τον αφήνουν αδιάφορο, τον κουράζουν, τα αποφεύγει. Παντού αναδύονται εμπόδια και δυσκολίες ανυπέρβλητες. Νιώθει κουρασμένος, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να σκεφτεί και ν’ αποφασίσει. Διαρκώς αναβάλλει. Η παραμικρή δραστηριότητα τον κουράζει, τη διεκπεραιώνει κοπιάζοντας υπερβολικά. Όλα «φαίνονται βουνό». Παραμελεί την εμφάνισή του, αδιαφορεί για τη δουλειά του, απομακρύνεται από γνωστούς και φίλους και αποσύρεται. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, άλλοτε ο ύπνος είναι διακεκομμένος και ταράζεται από εφιαλτικά όνειρα ή άλλες φορές ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, νιώθοντας υπερβολικά κουρασμένος. Περιγράφει την κατάστασή του λέγοντας «αισθάνομαι σα να να έσκαβα όλο το βράδυ». Η όρεξή του έχει μειωθεί, χάνει βάρος. Κάποιες όμως φορές, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η όρεξη αυξάνει. Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι εμφανώς μειωμένη.

Πώς σκέφτεται κάποιος με κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τη γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση για την κατάθλιψη, η σκέψη ενός ατόμου με κατάθλιψη ή με καταθλιπτική διάθεση στο περιεχόµενο της εµφανίζει τη καταθλιπτική τριάδα µέσα από την οποία ο ασθενής αντιλαµβάνεται και θεωρεί αρνητικά τον εαυτό του, το κόσµο γύρω του και το µέλλον.

Τον εαυτό του τον βλέπει σαν ένα ανεπαρκές άτοµο, ανάξιο, ανεπιθύµητο και ελαττωµατικό σε όλους τους τοµείς, κοινωνικό, διανοητικό, ψυχολογικό και ηθικό.

Το κόσµο γύρω του τον αντιµετωπίζει ως ιδιαίτερα απαιτητικό και απορριπτικό προς αυτόν κάτι που τον απογοητεύει και του αποστερεί τη πηγή άντλησης ευχαρίστησης από το κόσµο γύρω του. Αυτό επιπρόσθετα λειτουργεί ως φαύλος κύκλος αφού η κοινωνική του απόσυρση εκλαµβάνεται πολλές φορές και από τους γύρω του ως απόρριψη µε αποτέλεσµα να αποµακρύνονται και να διευρύνεται το χάσµα µεταξύ αυτών και του ασθενούς. Τέλος, ο ασθενής έχοντας και τα προηγούµενα δεδοµένα δεν µπορεί παρά να βλέπει το µέλλον του μάταιο και χωρίς νόημα.

Σταματήστε να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο και όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε στραβά . Δείτε πιο αντικειμενικά τα πράγματα και έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ότι μπορείτε να αντέξετε ένα πιθανό άσχημο σενάριο αν συμβεί. Τίποτα δεν είναι ποτέ το τέλος του κόσμου.  Ίσως έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η πεσμένη διάθεση σας μεγεθύνει τα αρνητικά γεγονότα υποβαθμίζοντας τα θετικά που σας συμβαίνουν. Βρείτε σε μια άσχημη μέρα, κάτι θετικό που συνέβη και χαρείτε για αυτό.

Το να ψάχνετε συνεχώς την αιτία των προβλημάτων δεν βοηθά. Αντί να τριγυρνάτε συνεχώς γύρω από το πρόβλημα και να κολλάτε στις λεπτομέρειες αρχίστε να σκέφτεστε τις πιθανές λύσεις ώστε να νιώσετε αποτελεσματικοί.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα, μερικές φορές μιλούν στον εαυτό τους άσχημα και τον τιμωρούν. Η ετικετοποίηση του εαυτού με χαρακτηρισμούς που μειώνουν την αυτό-εικόνα σας είναι πιο πιθανό να σας προσφέρει ένα επιπλέον  δυσάρεστο συναίσθημα, κάτι που σίγουρα δεν θα σας βγάλει από τη κατάθλιψη. Βεβαιωθείτε ότι τα λόγια και οι πράξεις σας είναι ήπιες και ενθαρρυντικές.

Αναρωτηθείτε αν όλα αυτά που έχετε να κάνετε πρέπει πραγματικά να γίνουν και μάλιστα γρήγορα. Δώστε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά πράγματα που έχετε να κάνετε και στα υπόλοιπα αφήστε λίγο χρόνο και χώρο για τη κατάλληλη στιγμή. Αντικαταστήστε τα πρέπει με το θέλω και αν πραγματικά το θέλετε θα το κάνετε πιο εύκολα και χωρίς άγχος.

Όταν αισθάνεστε πεσμένος, είναι εύκολο να  πιστέψετε ότι τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν εξαιτίας σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο να συμβεί κάτι. Ρίξτε τις ενοχές από πάνω σας και σεβαστείτε την ανθρώπινη φύση του να κάνω λάθη. Αν κάτι έχει πάει στραβά, ή έχετε κάνει ένα λάθος , αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η ζωή σας είναι καταδικασμένη , ή ότι δεν είστε καλός.

Κάντε ένα γρήγορο περίπατο γύρω από το σπίτι σας. Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι η άσκηση βελτιώνει τη ψυχολογία μόνο θεωρητικά. Στην πραγματικότητα οι αλλαγές που έρχονται μέσα από τη κίνηση είναι καθαρά βιοχημικές. Η σεροτονίνη θα σας φτιάξει τη διάθεση, αρκεί να την ανεβάσουμε. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η άσκηση αυξάνει τη παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας σημαντικά.

Μπορεί να είστε κακόκεφοι το περισσότερο διάστημα αλλά να θυμάστε ότι η απόσυρση και η απομόνωση αντί να βοηθούν, αντιθέτως ενισχύουν το ‘Είμαι μόνος’. Κάντε ένα τηλέφωνο σε ένα φίλο, βγείτε για ένα γρήγορο καφέ και μη στεναχωριέστε αν δείτε ότι δεν το ευχαριστηθήκατε όσο παλιά. Είναι λογικό. Ακόμα έχετε πεσμένη διάθεση. Σημασία έχει να μένετε κινητοποιημένοι μέσα στην ημέρα, ακόμα και αν δεν το χαίρεστε ιδιαίτερα ακόμα.

Είναι πολύ δύσκολο να σας πάρει από κάτω, όταν γράψετε μια μεγάλη λίστα με όλα τα πράγματα που αγαπάτε στη ζωή σας. Δεν είναι τόσο μια νοητική άσκηση, όσο η συνειδητοποίηση του πόσο τυχεροί πραγματικά είστε, παρά τις δύσκολες στιγμές που  έχετε περάσει.

CATEGORIES

Ώρες Επισκέψεων

Week Days 9:00 – 9:00
Saturday 9:00 – 5:00


6987008467

OFFICE LOCATION

OUR VALUES

Σκοπος μας είναι η αποφόρτιση του συναισθήματος, η ανακούφιση και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και η πρόληψη υποτροπής. Ο ασθενής μαθαίνει να εντοπίζει τη πηγή των προβλημάτων του, να τα επιλύνει αλλά και εκπαιδεύεται στο πώς θα διαχειρίζεται καλύτερα τη ζωή του μετά τη λήξη της ψυχοθεραπείας. Έτσι, ο στόχος είναι η μη εξάρτηση του ασθενούς από τη συνεχή καθοδήγηση του θεραπευτή του.

Στη φιλοσοφία ενός ψυχοθεραπευτή, είτε παιδιών είτε ενηλίκων, ανήκουν έννοιες όπως η ειλικρίνεια απέναντι στον ασθενή, που συνάδει με τη σωστή ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα για το οποίο προσήλθε, ο σεβασμός στην ιδιοσυγκρασία και στις δυνατότητες του κάθε ατόμου για θεραπευτική αλλαγή καθώς και η εκμάθηση τεχνικών και μέσων διαχείρισης των συμπτωμάτων εφαρμόζοντας στην πραγματική ζωή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παιδιά

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Έφηβοι

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Ενήλικες

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Make An Appointment

Δεχόμαστε μόνο με ραντεβού.
Μπορείτε να αφήσετε το μήνημά σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Εναλλακτικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987008467