Κρίση πανικού με όπλο…τη ψυχραιμία σας!

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση ορίζει την κρίση πανικού ως μια διακριτή χρονική περίοδο έντονου φόβου, αγωνίας, νευρικότητας ή δυσφορίας, κατά την οποία τέσσερα (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν απότομα και να κορυφωθούν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών.

Τα συμπτώματα

  • Ταχυπαλμία

  • Εφίδρωση

  • Μυϊκοί σπασμοί

  • Αίσθημα ασφυξίας

  • Πόνος στο στήθος ή δυσφορία

  • Αίσθημα ζάλης, αστάθεια, λιποθυμία

  • Φόβος απώλειας του ελέγχου

  • Φόβος θανάτου

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο σώμα

  • Ρίγη ή εξάψεις

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα πιθανότατα θα εκδηλωθούν σε μια κρίση πανικού. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να είναι τόσο έντονες, ώστε το άτομο να μην είναι καν σε θέση να εκφράσει στους άλλους τι είναι αυτό που του συμβαίνει.

Η κρίση πανικού αποτελεί για όσους την έχουν βιώσει μια πολύ τρομακτική εμπειρία καθώς τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές είναι τόσο έντονα που το άτομο νομίζει ότι συμβαίνει κάτι πολύ κακό στο σώμα του, ότι πεθαίνει, ότι χάνει το μυαλό του ή ότι δεν έχει οξυγόνο και είναι έτοιμο να λιποθυμήσει. Αναμφίβολα, ακούγεται τρομακτικό. Μπορεί στη χειρότερη μορφή της να διαρκεί κάποια λεπτά αλλά δεν αυτό αρκεί για να μην πανικοβάλλει το άτομο. Τα συμπτώματα στη κρίση πανικού είναι συμπτώματα που μπορεί πολύ εύκολα να έχουμε βιώσει όλοι μας μεμονωμένα ίσως. Ο συνδυασμός όμως κάποιων και σε μεγάλη ένταση εκκρίνουν μεγάλη δόση ανησυχίας. Η αίσθηση απειλής καθώς και η απώλεια αίσθησης του ελέγχου είναι εκείνα που κάνουν το άτομο να υποφέρει.

Αν σκεφτούμε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο κάποια σωματικά συμπτώματα που από μόνα τους δεν αποτελούν διάγνωση για κάποια ασθένεια ή για έναν επικείμενο θάνατο, τότε μπορούμε να βγάλουμε σιγά σιγά το πέπλο της καταστροφής που προσπαθεί να μας φέρει η κρίση πανικού. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι τόσο το σύμπτωμα που μας τρομάζει αλλά η εξήγηση που εμείς του δίνουμε.

Σκεφτείτε να βρισκόμαστε στη δουλειά μας ή στο σπίτι όταν ξαφνικά νιώθουμε ένα κύμα δυσφορίας να έρχεται μαζί με αίσθημα ζάλης ή έντονη ταχυπαλμία. Εκείνη τη στιγμή, μαζί με τα συμπτώματα έρχονται με ταχύτητα φωτός δεκάδες σκέψεις στο μυαλό μας (‘πεθαίνω’, ‘μάλλον παθαίνω καρδιακή προσβολή’, ‘θα λιποθυμήσω και δεν θα με βοηθήσει κανείς’, ‘τρελαίνομαι’). Αυτές είναι που απειλούν περισσότερο το ‘είναι’ μας, όχι το μούδιασμα! Αν δοκιμάσετε να τις μονολογήσετε δυνατά, θα διαπιστώσετε ότι προκαλούν περισσότερο άγχος και αγωνία, κάτι που δεν το θέλουμε καθόλου γιατί η κρίση πανικού θα βιωθεί ως μια πολύ τρομακτική εμπειρία με μεγάλη καταστροφική ερμηνεία.

Το όπλο για μια πιθανώς επικείμενη κρίση πανικού είναι η ψυχραιμία.

Μένω εκεί, μένω ψύχραιμος, σκέφτομαι θετικά.

Μένω εκεί και ψύχραιμος για να περιμένω να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, δεν χρειάζονται άλλες συμπεριφορές πανικού. Είναι μόνο μερικά συμπτώματα και θα περιμένω να περάσουν.
Σκέφτομαι θετικά. Θα περάσει. Είναι έντονο στρες. Δεν πεθαίνω. Είμαι ασφαλής. Δεν χρειάζεται να φοβάμαι τόσο. Μάλλον πρόκειται για μια κρίση πανικού και μόνο.

Αναμφίβολα, η κρίση πανικού για να ξεπεραστεί αποτελεσματικά βασίζεται αρχικά σε μια πολύ ενδελεχή ψυχοεκπαίδευση γύρω από το πρόβλημα. Η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα συμβάλλουν στην αποκαταστροφοποίησή της ώστε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι, αν είναι όντως απειλητική και τι μπορείτε να κάνετε για να τις διαχειρίζεστε μέχρι να αρχίσουν να υποχωρούν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κρίση πανικού, αν διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, θα αποτελεί μια αρκετά λιγότερο τρομακτική εμπειρία!

CATEGORIES

Ώρες Επισκέψεων

Week Days 9:00 – 9:00
Saturday 9:00 – 5:00


6987008467

OFFICE LOCATION

OUR VALUES

Σκοπος μας είναι η αποφόρτιση του συναισθήματος, η ανακούφιση και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και η πρόληψη υποτροπής. Ο ασθενής μαθαίνει να εντοπίζει τη πηγή των προβλημάτων του, να τα επιλύνει αλλά και εκπαιδεύεται στο πώς θα διαχειρίζεται καλύτερα τη ζωή του μετά τη λήξη της ψυχοθεραπείας. Έτσι, ο στόχος είναι η μη εξάρτηση του ασθενούς από τη συνεχή καθοδήγηση του θεραπευτή του.

Στη φιλοσοφία ενός ψυχοθεραπευτή, είτε παιδιών είτε ενηλίκων, ανήκουν έννοιες όπως η ειλικρίνεια απέναντι στον ασθενή, που συνάδει με τη σωστή ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα για το οποίο προσήλθε, ο σεβασμός στην ιδιοσυγκρασία και στις δυνατότητες του κάθε ατόμου για θεραπευτική αλλαγή καθώς και η εκμάθηση τεχνικών και μέσων διαχείρισης των συμπτωμάτων εφαρμόζοντας στην πραγματική ζωή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παιδιά

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Έφηβοι

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Ενήλικες

Wave

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque

Περισσότερα

Make An Appointment

Δεχόμαστε μόνο με ραντεβού.
Μπορείτε να αφήσετε το μήνημά σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Εναλλακτικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987008467